Een ivoren jubileum!

De Bibliotheek Venlo is met een leeftijd van bijna 100 jaar een begrip te noemen. Dit jaar wordt het ivoren jubileum gevierd.

De bibliotheek heeft in al die jaren heel wat mensen wijzer gemaakt, ontspanning bezorgd en ontmoetingen tot stand gebracht. Om dit te vieren worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Meer informatie volgt op deze pagina!

Heb jij een feestelijk idee?

De bibliotheek bestaat zaterdag 21 oktober 2017 precies 100 jaar.

We willen dit jubileum niet onopgemerkt voorbij laten gaan, en er vooral samen met de inwoners één groot feest van maken!

Heb jij leuke ideeën om onze verjaardag nóg feestelijker te maken?

Stuur ze dan naar pr@bibliotheekvenlo.nl!

Geschiedenis in vogelvlucht

De vereniging die in 1917 aan de wieg van de Openbare Leeszaal stond had als belangrijkste doelstelling de verrijking van het culturele leven van Venlo. De – bescheiden – leeszaal kreeg haar eerste plek in een herenhuis aan de Parade. In de 100 tussenliggende jaren verhuisde de leeszaal-bibliotheek nog drie keer binnen het centrum van Venlo en in 1965 werd de ‘Vereniging Openbare leeszaal en bibliotheek’ gevestigd in het huidige pand.

Een dieptepunt in de geschiedenis van de Bibliotheek Venlo vormt de volledige verwoesting van de bibliotheek – inclusief archief - in de Tweede Wereldoorlog. Maar de bibliotheek kwam na de moeilijke naoorlogse jaren uiteindelijk indrukwekkender en belangrijker dan ooit terug in het gloednieuwe gebouw aan de Begijnengang in het hart van Venlo. Het gouden jubileum van de bibliotheek werd
in 1967 herdacht maar pas een jaar later gevierd. Dit om aan te sluiten bij het 625-jarig bestaan van Venlo. In 1974 ging de vereniging over in een stichting en door herindelingen groeide de bibliotheek verder. Anno 2017 telt de Stichting Openbare Bibliotheek Venlo naast de stadsbibliotheek vestigingen in Blerick, Belfeld, Tegelen, Velden en Arcen.