Programma feestweek

Van zaterdag 21 tot en met zaterdag 28 oktober organiseren wij een feestweek in de Stadsbibliotheek. Een hele week lang vieren wij onze 100 jarige verjaardag! Bekijk op deze pagina ons activiteitenaanbod.  

Nedinscoplein

Uitzending Nedinscoplein

Directeur Geja Olijnsma was vrijdag 8 september te gast bij de talkshow Nedinscoplein van Omroep Venlo. Bekijk hier de uitzending terug. Vanaf 36 minuten komt Geja aan het woord.  

Tussen Boekenschat en Boekenprul

Zaterdag 21 oktober
10.00 - 15.00 uur

Is jouw boek waardevol of is het prullaria? Taxateur en Register Makelaar Bas Hesselink (Tussen Kunst en Kitsch) taxeert oude en bijzondere boeken (gedrukt vóór 1800 of een bijzonder exemplaar), manuscript, tekening, gravure, ets, oude kaart of atlas/globe.

Aanmelden vóór dinsdag 17 oktober via info@bibliotheekvenlo.nl. We latenkrijgt per mail weten hoe laat we jou verwachten in de Stadsbibliotheek.

Baby- en Peutercafé met Dirk Scheele (0 - 4 jaar)

Woensdag 25 oktober
10.00 - 11.00 uur

Een heel speciaal baby- en peutercafé! Niemand minder dan Dirk Scheele (van o.a. Sesamstraat) komt met ons liedjes zingen en spelen. Het belooft een geweldig groot feest te worden dat je niet wilt missen.
vol=vol

Open Podium | Show your talent (voortgezet onderwijs)

Donderdag 26 oktober
17.00 - 20.00 uur

Jij kunt…dansen/zingen/goochelen/ toneel spelen/rappen/clipjes maken/een instrument bespelen/vloggen en ga zo maar door en dat wil je laten zien.

Dat kan tijdens het Open Podium! Wij zorgen voor het publiek en de techniek, jij steelt de show. vol=vol

Ontwerp ‘100 jaar poster’

Ben jij creatief en kun je goed tekenen of grafisch overweg met een computer? Dan hebben wij een mooie uitdaging voor jou. In oktober bestaat de bibliotheek 100 jaar. Hiervoor willen we een speciale poster gebruiken die aangeeft dat de bibliotheek 100 jaar bestaat en dat er een feestweek wordt georganiseerd van zaterdag 21 oktober t/m zaterdag 28 oktober.

Maak jij binnen het template dé 100 jaar bieb poster? Stuur jouw ontwerp voor 22 september 2017 digitaal naar info@bibliotheekvenlo.nl.

Er wordt één winnaar gekozen. Deze persoon krijgt een kleine attentie en natuurlijk eeuwige roem! De posters worden in oktober gratis verspreid in A2-formaat.

Een ivoren jubileum!

De Bibliotheek Venlo is met een leeftijd van bijna 100 jaar een begrip te noemen. Dit jaar wordt het ivoren jubileum gevierd.

De bibliotheek heeft in al die jaren heel wat mensen wijzer gemaakt, ontspanning bezorgd en ontmoetingen tot stand gebracht. Om dit te vieren worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

 

Open inloop Geheugenhuis ‘Voor ik het vergeet’

Maandag 23 oktober
15.00 - 17.00 uur

BibliotheekVenlo opent vandaag dit informatie- en ontmoetingscentrum voor zowel familie, mantelzorgers,vrijwilligers en professionals gericht op ondersteuning en welzijn van mensen met geheugenproblemen en dementie.

Alle belangstellenden zijn welkom!

Kinderboeken event, Ontdek, doe, beleef & verwonder (4 - 12 jaar)

Woensdag 25 oktober
14.00 - 17.00 uur

Dit is hét feest voor alle basisschoolleerlingen. Met supervette activiteiten, de ‘installatie’ van dekinderdirecteur en de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd.

Special guest is niemand minder dan kinderboekenschrijfster Janneke Schotveld, bekend van de serie Superjuffie! Zij is van 14.00 uur tot 15.00 uur aanwezig.

Neem de Hierperdebieb Feestkaart mee die je op school hebt gekregen en kom naar de bibliotheek.

Workshop CREATIEF SPELEN MET TAAL | Jan & Ko (18+)

Vrijdag 27 oktober
13.30 - 15.30 uur
Een vrolijke taalworkshop voor iedereen die metletters en woorden aan de slag wil. Van taalbeginnertot taalgevorderde, tijdens deze workshop leer jij gedachten en fantasie te vertalen in woorden die helemaal bij jou passen en misschien zelfs helemaal nieuw zijn. Laat je verrassen door Jan & Ko.

Anders Lezen

Zaterdag 28 oktober
12.00 - 16.00 uur

Lezen kan altijd, ook als 'gewoon' lezen niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat je dyslectisch, slechtziend of blind bent. Wat de reden ook is, onze consulent educatie Connie de Beukelaer gaat graag met jou in gesprek over wat wel mogelijk is. 

Geschiedenis in vogelvlucht

De vereniging die in 1917 aan de wieg van de Openbare Leeszaal stond had als belangrijkste doelstelling de verrijking van het culturele leven van Venlo. De – bescheiden – leeszaal kreeg haar eerste plek in een herenhuis aan de Parade. In de 100 tussenliggende jaren verhuisde de leeszaal-bibliotheek nog drie keer binnen het centrum van Venlo en in 1965 werd de ‘Vereniging Openbare leeszaal en bibliotheek’ gevestigd in het huidige pand.

Een dieptepunt in de geschiedenis van de Bibliotheek Venlo vormt de volledige verwoesting van de bibliotheek – inclusief archief - in de Tweede Wereldoorlog. Maar de bibliotheek kwam na de moeilijke naoorlogse jaren uiteindelijk indrukwekkender en belangrijker dan ooit terug in het gloednieuwe gebouw aan de Begijnengang in het hart van Venlo. Het gouden jubileum van de bibliotheek werd in 1967 herdacht maar pas een jaar later gevierd. Dit om aan te sluiten bij het 625-jarig bestaan van Venlo. In 1974 ging de vereniging over in een stichting en door herindelingen groeide de bibliotheek verder. Anno 2017 telt de Stichting Openbare Bibliotheek Venlo naast de stadsbibliotheek vestigingen in Blerick, Belfeld, Tegelen, Velden en Arcen. 

Seniorenmatinee met Charles Groenhuijsen (55+)

Dinsdag 24 oktober
14.00 - 16.00 uur

De bekende Nederlandse journalist, spreker,voorzitter, schrijver, columnist en televisiemaker Charles Groenhuijsen vertelt over positivisme, het thema van zijn nieuwe boek, en gaat in op vragen uit het publiek.Geert van den Munckhof zorgt voor de muzikale ondersteuning met zijn buikorgeltje.

Aanmelden: info@bibliotheekvenlo.nl vol=vol / entree: € 7,50

Wordbites met Hugo de Haas van Dorsser (3 vmbo, 3 havo, 3 en 4 vwo)

Donderdag 26 oktober
13.30 uur - 17.00 uur
Supervette workshop waarin het allemaal draaitom een poëtische mix van het gesproken woordmet live muziek.

Leerlingen hebben zich hiervoor aangemeld via school.

Taal-Muziek-Festival

Zaterdag 28 oktober
10.00 uur - 16.30 uur

Een spetterende finale van onze feestweek ‘100 jaar Bibliotheek Venlo’ ! 

 • 10.00 uur Mariëlle Billekens leest interactief met en voor kinderen
  (ca. 4 - 8 jaar).
 • 11.00 uur De peuters- en kleuters van de Ballet & Dance Studio van Dorris Titulaer geven een prachtig optreden.
 • 12.00 uur Het Venlose Smartlappenkoor Schoën Luuj verrast ons met heerlijke Nederlandstalige smartlappen.
 • 13.00 uur Mariëlle Billekens leest interactief met en voor kinderen
  (ca. 4 - 8 jaar).
 • 14.00 uur Schrijver en taalkunstenaar Wim Daniëls vermaakt ons zoals alleen hij dat kan.
 • 15.15 uur Folkformatie Parelmoer creëert samen met de toeschouwers een heerlijke sfeer vanmuziek, plezier en gezelligheid.
 • 16.15 uur Afsluiting van deze prachtige feestweek met dichter Herman Verweij.