„Wo ist hier das feestje?“ Feesten aan beide zijden van de grens | Feiern auf beiden Seiten der Grenze

20 april 2021, van 19:30 tot 21:30 | Online

Kosten: GRATIS

Nederland en Duitsland; in deze grensstreek is de scheidingslijn letterlijk flinterdun. Tijdens de 'grensoverschrijdende' kennisontmoetingen van Im Gespräch leerden we elkaars overeenkomsten en verschillen kennen. De Venlose historicus-publicist Ragdy van der Hoek zoomt vandaag opnieuw met ons in op een thema waar we blij van worden. Immers: aan beide grenszijden houden we wel van een feestje.

Duitsers en Nederlanders vieren graag feest. Dat geldt zeker voor Limburgers en Rijnlanders. Duitsers gebruiken daarvoor de veelbetekenende zegswijze: ’Man muss die Feste feiern, wie sie Fallen’ (‘Als er een reden is iets om te vieren, moet je die aangrijpen’). Een standpunt dat menig Limburger zal onderschrijven.

De Venlose historicus-publicist Ragdy van der Hoek kennen we al van de Im Gespräch-editie van 9 maart. Vanavond spreekt hij met docent Ralf Schmeinck uit Lobberich over het vieren van feesten. Beiden hebben zij -ieder op hun eigen manier- veel kennis van de euregio en de cultuur die ons verbindt.

Ralf Schmeinck is als docent verbonden aan het Berufskolleg in Kempen en voorzitter van de Heimatverein Lobberich. Welke feesten vieren we en hoe doen we dat? Welke belangrijke momenten in het jaar vieren we gemeenschappelijk en welke ieder afzonderlijk? Waarom vieren we eigenlijk überhaupt zo graag feest? Dit soort vragen en nog veel meer 'feestelijks' komt aan bod tijdens deze editie. De gesprekspartners zijn kenners van de euregio. 

Deze boeiende cross-culturele avond met veel vergelijkingen én gelijkenissen brengt je weer even in de Stimmung. Tijdens het webinar is het mogelijk om via de chat vragen te stellen.

Via onderstaande knop word je doorverwezen naar Eventbrite, waar je jouw virtuele plek reserveert. Je ontvangt daarna de link voor de livestream.

Dit is een activiteit in het kader van het Duitsland Niederlande Huis.