Im Gespräch / in gesprek

16 november 2021, van 19:00 tot 20:30 | Medtiothek Krefeld, Theaterplatz 2

Kosten: GRATIS

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens deze derde editie van de serie grensoverschrijdende ontmoetingen kunnen we elkaar live ontmoeten in Krefeld! Uiteraard kun je ook nog steeds online meekijken. Leonie Cornips, Marie Rickert en Georg Cornelissen gaan met elkaar in gesprek over taalontwikkeling, waarbij de ontwikkeling van het dialect aan beide kanten van de grens de hoofdrol heeft. Het belooft een mooie ontmoeting met boeiende sprekers te worden!

Leonie Cornips (NL) is van huis uit taalkundige, sociolinguïst en gespecaliseerd in onderzoek naar vormen van nieuw Nederlands zoals het Nederlands gesproken in Heerlen of in Lombok, Utrecht en Rotterdam. Bovendien verricht zij onderzoek naar hoe jonge kinderen het Nederlands als hun eerste en tweede taal verwerven. Ook onderzoekt zij taalcultuur (vooral in Limburg): hoe mensen zich door taalgebruik met elkaar wel of niet identificeren en anderen in- of uitsluiten. Zij was columnist schrijvend over Taalcultuur in De Limburger tussen 2012 en begin 2018.

Leonie Cornips is werkzaam als onderzoeker Taalvariatie aan het Meertens Instituut (KNAW) Amsterdam en als Bijzonder Hoogleraar Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht. <bron: leoniecornips.com>

Marie Rickert (NL) is linguïstisch antropoloog aan de Universiteit Maastricht en de Westfälische Wilhelms-Universität Münster, waar ze sinds 2020 promotieonderzoek doet naar taalsocialisatie in de Duits-Nederlandse grensregio. Haar onderzoek richt zich op taalpraktijken in het vroege onderwijs in het kader van zowel de talige diversiteit van de regio als nationaal en lokaal taalbeleid.

Georg Cornelissen (D) studeerde Gemanistik, geschiedenis en Niederlandistik en is sinds 1985 als taalwetenschapper aan het LVR-Institus voor Landeskunde en Regionalgeschichte werkzaam. Zijn passie ligt onder andere bij de dialecten en regiolekten in het Rijnland, de regionale taalgeschiedenis en de affiniteit tussen de Duitse en de Nederlandse dialecten. 

Aanmelding

De Mediothek Krefeld bevindt zich in het centrum van Krefeld, parkeren is mogelijk in de parkeergarage van de Mediothek zelf.
Kijk je liever online mee? Ook dat is mogelijk, je ontvangt de link enkele dagen voor de uitzenddag.

Graag even aanmelden en aangeven of je live aanwezig bent of via de livestream.