Kunst in de bieb in november

8 november 2021 t/m 30 november 2021 | Stadbibliotheek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Fototentoonstelling | Een ode aan de vrouwen; fototentoonstelling door Ania Liesting & Maurice Ambaum

In een aantal Europese landen lijkt een soort ‘twee kastensysteem’ te ontstaan, doordat de rechten van vrouwen steeds verder worden ingeperkt en hun keuzevrijheid en persoonlijke veiligheid onder druk komt te staan.

Dat leidt tot protesten in onder meer Polen, Hongarije en Turkije, waar vrouwen - en mannen - de straat op gaan om te strijden voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De opstand in haar geboorteland Polen is voor de in Lomm woonachtige fotografe Ania Liesting aanleiding om ook haar stem te laten horen.

Met Ode aan Vrouwen geeft ze de activistische vrouwen en sympathisanten in Polen een gezicht. Ook Poolse vrouwen die als arbeidsmigrant in Noord-Limburg wonen en werken, worden geportretteerd.
Samen met auteur Maurice Ambaum heeft ze in woord en beeld een reizende expositie opgezet, die eind oktober 2021 in acht Europese hoofdsteden en het Europees Parlement te zien zal zijn.

Vanaf 8 november 2021 is de expositie te bekijken in de Bibliotheek in Venlo. De expositie stelt de vraag centraal die ook het hoofdthema zal zijn tijdens een internationale conferentie die Liesting en Ambaum op 8 maart 2022 – internationale vrouwendag – in Praag houden: is Oost-Europa op weg naar een twee- kastensysteem met vrouwen als tweederangsburgers?

Filmvertoning

Tijdens de filmvertoning Never Rarely, Sometimes, Always in samenwerking met filmtheater de Nieuwe Scene, geeft fotografe Ania Liesting op 13 november een korte inleiding voorafgaand aan de film over de fototentoonstelling "Ode aan Vrouwen"