Pijlerlezing: Generatiearmoede

25 juni 2019, van 19:30 tot 21:30 | Stadsbibliotheek, Begijnengang 2 Venlo

Kosten: GRATIS

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Om ons heen kent iedereen wel iemand die in armoede leeft. Soms door domme pech of faillissement. Armoede komt echter ook regelmatig generaties lang in families voor, de zogeheten generatiearmoede. Het lijkt alsof de armoede letterlijk van generatie op generatie over wordt gedragen.

Kinderen die in een arm gezin worden geboren, krijgen vanuit de wieg minder kansen op allerlei vlakken, wat weer leidt tot gemis van bepaalde basisvaardigheden. Veelal ervaren ze uitsluiting op meerdere levensdomeinen tegelijk zoals school, vrienden, wonen en gezondheid. Van kleins af aan worden zij grootgebracht in een gezin dat zich kenmerkt door overleven, weinig structuur, instabiele gezinsvormen en kortetermijndenken bijvoorbeeld.

Martin Pragt is ervaringsdeskundige op het gebied van generatiearmoede en heeft zich gebogen over deze problematiek. Hij is oprichter van EDASU, (Ervaringsdeskundige Armoede en Sociale Uitsluiting). Hier krijgen mensen die langdurig in armoede leven de kans om een MBO-diploma te behalen en zich te ontwikkelen tot professionele ervaringsdeskundigen. Hoe ziet de ontwikkeling van deze ervaringsdeskundigen eruit? Wat betekent deze opleiding voor hen? Welke rol kunnen opgeleide ervaringsdeskundigen innemen binnen verschillende organisaties en wat is de meerwaarde van het inzetten van opgeleide ervaringsdeskundigen? Martin neemt ons graag mee in bovenstaande vragen, waarbij hij tevens zijn eigen ervaringen met ons zal delen. 

 

Aanmelden kan via onderstaande knop. Graag even erbij vermelden dat je je specifiek voor deze lezing aanmeldt.