Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op!

Hoe word ik lid van de Bibliotheek Venlo?

Lid worden van Bibliotheek Venlo kan op twee manieren:

  • Online: als je ouder dan 18 jaar bent, dan kun je online lid worden. Je betaalt het abonnement via iDeal en je kunt direct boeken reserveren. Daarna haal je je pas op bij één van onze vestigingen na tonen van een geldig legitimatiebewijs. Kies hier jouw abonnement en klik op 'word nu lid'. 
  • In de bibliotheek: kom naar één van onze vestigingen. Dan maken onze medewerkers direct een lidmaatschapspas voor je aan. Neem je legitimatiebewijs en je pinpas mee. Lees hier meer over onze abonnementen

Ik ben verhuisd. Waar kan ik mijn adreswijziging doorgeven?

Als je een nieuw adres, telefoonnummer of e-mailadres hebt, kun je dit doorgeven via dit formulier. Of kom even langs bij de bieb, dan regelen onze medewerkers het direct voor je. 

Waarom kan ik alleen met mijn pinpas betalen?

Bibliotheek Venlo is een cashless bibliotheek. Dat betekent dat wij geen contant geld meer aannemen. Dat is veiliger voor onze medewerkers, maar ook voor onze klanten.

Lenen

Hoe lang mag ik materialen lenen?

De standaard uitleentermijn is 3 weken. Na deze termijn kan er verlengd worden. Na twee aanmaningen wordt er een factuur
verzonden voor overnamen materiaal. Wilt uw het boek toch retourneren dan wordt
er €5,00 administratie kosten gerekend 

Hoeveel materialen mag ik lenen?

Je mag 25 materialen in huis hebben. Het aantal materialen per jaar is onbeperkt. Leen dus zoveel als je wilt!

In de catalogus staat als vestiging 'Venlo Magazijn'. Hoe kan ik dit boek lenen?

Het magazijn is niet toegankelijk voor publiek. Je kunt het boek reserveren, dan leggen onze medewerkers het boek voor je klaar in de gekozen vestiging. Je kunt het boek ook bij de klantenservice in de Stadsbibliotheek aanvragen, dan wordt het direct voor je uit het magazijn gehaald. 

Kan ik in een andere bibliotheek lenen?

Met je pas kun je zonder extra kosten lenen in de bibliotheken in Venlo, Tegelen, Blerick, Velden en Belfeld en in een aantal deelnemende Limburgse bibliotheken (bijvoorbeeld Maastricht en Heerlen). 

Kun je het gewenste materiaal hier niet vinden? Dan kun je een aanvraag doen via bibliotheek.nl of bibliotheeklimburg.nl. De kosten hiervoor bedragen €3,- per materiaal. 

Via gastlenen is het ook mogelijk om in een andere bibliotheek in Nederland te lenen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Dit kan alleen bij deelnemende bibliotheken. Kijk op deze pagina voor meer informatie. 

Ik ben mijn geleende boek/dvd/cd kwijt. Wat moet ik doen?

Laat het ons zo snel mogelijk weten. Als je materialen kwijtraakt, moet je vervangingskosten en administratiekosten betalen. Kom dus even langs in de bibliotheek of vul het contactformulier in. 

 

Reserveren en verlengen

Hoe kan ik materialen verlengen?

Log in op Mijn Menu. Daarvoor gebruik je je pasnummer (begint met 2770000) en je pincode of wachtwoord. 

Onder 'mijn geleende titels' of 'wat heb ik thuis?' vind je de materialen die nu op jouw pas staan. Vink de titels aan die je wilt verlengen en klik dan op verlengen. Controleer altijd of alle materialen zijn verlengd!

Verlengen kan ook in de bibliotheek zelf via de zelfservice. Je moet dan wel de materialen meenemen naar de bibliotheek. Lever de materialen in en leen ze direct weer op je eigen pas. 

Je kunt materialen 2x verlengen - tenzij deze gereserveerd zijn. 

Hoe kan ik materialen reserveren?

Log in op Mijn Menu. Daarvoor gebruik je je pasnummer (begint met 2770000) en je pincode of wachtwoord.

Zoek via de catalogus de juiste titel. Klik nu op de oranje knop 'reserveren'. In het volgende scherm kun je nog aangeven in welke vestiging je het materiaal wilt ophalen. 

Je kunt vijf materialen tegelijkertijd reserveren. Reserveren is gratis. 

Ik wil mijn reservering annuleren. Hoe doe ik dat?

Log in op Mijn Menu. Daarvoor gebruik je je pasnummer (begint met 2770000) en je pincode of wachtwoord.

Onder 'Mijn reserveringen' zie je alle lopende reserveringen. Hier kun je per titel annuleren of wijzigen (bv. een andere ophaalvestiging). 

Kan ik verlengen als de uitleentermijn al is verstreken?

Ja, dat kan. De nieuwe uitleentermijn van 3 weken gaat in op de datum waarop je verlengt. Als een materiaal door iemand anders is gereserveerd, dan kan dit niet worden verlengd. 

Ik kan de materialen niet verlengen. Waarom is dat zo?

Je kunt materialen niet verlengen als een andere klant ze heeft gereserveerd. 

Bij het reserveren van een dvd krijg ik de melding 'niet toegestaan'. Hoe komt dit?

Onze films zijn voorzien van een code volgens de Kijkwijzer. Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. DVD's kunnen niet gereserveerd en geleend worden als de leeftijd volgens Kijkwijzer hoger is dan die van de pashouder.

Hoe reserveer ik een materiaal dat niet in de catalogus van de Bibliotheek Venlo te vinden is?

Ga hiervoor naar www.bibliotheeklimburg.nl of www.bibliotheek.nl. Zoek de titel en klik op de knop 'Aanvragen'. Log in met je pasnummer en je pincode. Je vult online de aanvraag in en verstuurt deze. Per mail ontvang je een bevestiging van je aanvraag. Met de link in deze e-mail kun je je aanvraag ook volgen. De kosten hiervoor bedragen € 3,00 per materiaal.

Is het materiaal niet te vinden via deze sites? Dan kun je een IBL-aanvraag doen (Interbibliothecair Leenverkeer). Ook hiervoor bedragen de kosten €3,00 per materiaal. Gebruik hiervoor dit aanvraagformulier.

Ik heb een boek aangevraagd, maar heb bericht ontvangen dat mijn aanvraag niet gehonoreerd wordt. Waardoor komt dat?

Een aanvraag kan om de volgende redenen niet gehonoreerd zijn:
- De titel is niet door de Bibliotheek Venlo aangeschaft en is nog zo nieuw dat andere bibliotheken deze alleen aan hun eigen leden beschikbaar stellen. Je kunt via het contactformulier een verzoek tot aanschaf indienen.
- Via aanvragen kun je alleen titels bij andere bibliotheken (buiten Limburg) aanvragen die op dat moment voor uitlenen beschikbaar zijn. Het kan gebeuren dat de gevraagde titel niet beschikbaar is (uitgeleend of zoek) bij de betreffende bibliotheken. Je kunt je aanvraag dan op een later tijdstip herhalen.

Ik ben de bevestigingsmail met de link naar mijn aanvragen kwijt. Hoe kan ik mijn aanvragen bekijken?

Om je aanvragen te raadplegen ga je naar aanvragen.bibliotheek.nl. Hier kun je inloggen met je pasnummer en pincode.

Internet

Kan ik gebruikmaken van internet in de bibliotheek?

Binnen de bibliotheek is er gratis wifi. Met je eigen laptop, tablet of smartphone kun je dus gratis internetten. 

Om gebruik te maken van onze computers, moet je lid zijn van de bibliotheek. Ook tekstverwerken en printen kan alleen met een abonnement. Met een regulier abonnement (€ 42,00 per jaar, 18 jaar e.o.)) kun je 3 uur per dag internetten. Met een internetabonnement (€5,00 per jaar) kun je 1 uur per dag internetten. 

Hoe maak ik veilig gebruik van het wifi-netwerk in de bibliotheek?

Het wordt steeds gemakkelijker om te surfen op internet. Een openbaar netwerk is niet altijd zonder gevaar. Wij willen je daarom graag enkele algemene tips meegeven wanneer je gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk. Bibliotheek Venlo doet zijn uiterste best een zo veilig mogelijk netwerk aan te bieden.

  • Zorg dat je de exacte naam van het netwerk hebt (netwerk bibliotheek is: VAP-OBV-Guests)
  • Zorg dat je virusscanner en firewall geüpdatet zijn.
  • Check je mails enkel als het om een gecodeerd netwerk gaat, of gebruik een beveiligd protocol, zoals https.
  • Beperk je tot eenvoudige inlichtingen of zoekopdrachten wanneer het netwerk niet zonder risico is; voer zeker geen financiële transacties uit.
  • Gebruik een app waarmee je in alle veiligheid kunt surfen op internet (bv. hotspot shield).
  • Gebruik een browserextensie zodat je toegang hebt tot de beveiligde versie van de website.