Aandacht voor kinderarmoede

Gepubliceerd op: 2 juni 2018 10:48

Op de Internationale Dag van het Kind stond in de Bibliotheek Venlo gisteren het onderwerp Kinderarmoede op de agenda. Ook in Limburg groeien kinderen nog steeds in armoede op. In sommige wijken leeft zelfs 1 op 3 gezinnen in armoede en het aantal kinderen dat hiermee te maken heeft stijgt nog steeds. Het is vaak een verborgen probleem dat schreeuwt om aandacht maar niet voldoende stem heeft. Samen met Stichting de Pijler organiseerden we een middag over kinderarmoede om die stem luid te laten klinken en kennis over dit onderwerp met elkaar te delen.

Wethouder Alexander Vervoort opende de middag en vertelde een intiem verhaal over zijn eigen ervaringen met armoede. ‘Ik ben niet slecht terechtgekomen, maar nog steeds denk ik bij elke uitgave: heb ik dit nodig? Dat is toch een erfenis die je als kind uit armoede houdt.’

Aanwezig was ook journaliste Judith Janssen die de inzichten deelde die ze opdeed in haar onderzoek naar armoede. De schrijnende verhalen over armoede in wijken in Venlo en Blerick maakten duidelijk dat kinderarmoede vaak niet zichtbaar is maar dat de negatieve gevolgen voor de gezondheid, het sociale leven en het toekomstperspectief dit des te meer zijn.

Innovator Jacques Hendrikx, die met het Nationale Jeugdontbijt heel jong Nederland een gezonde start van hun dag wil geven, sloot op inspirerende wijze af. ‘Ik ben geboren in Venlo, ut Stedje van lol en plezeer. En dat is belangrijk, plezier kunnen hebben. Belangrijk voor je ontwikkeling en voor je kansen. En dat is wat ik kinderen wil bieden met het Jeugdontbijt.’

De gedeelde verhalen en visies waren een bron van inspiratie voor de aanwezigen om met elkaar in gesprek te gaan. Kinderen in armoede zichtbaar maken is een belangrijke stap op weg naar een structurele aanpak en de mooie winst van deze middag.