Week van de Alfabetisering

Gepubliceerd op: 1 september 2017 14:15

Een brief of mail schrijven kost veel moeite. Net zoals voorlezen. Of werken met een computer. Een bijsluiter lezen of veiligheidsvoorschriften begrijpen. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders ervaren dit dagelijks. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen.

Letters en cijfers zijn overal, dus het probleem ook. Helaas weten te weinig mensen in Nederland van dit probleem af. En hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we kunnen doen. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 tot 10 september de Week van de Alfabetisering met als thema: een goede daad is het delen waard. Laaggeletterdheid raakt onze samenleving. Die functioneert namelijk veel beter als iedereen mee kan doen. Het is dus niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem van ons allemaal. We roepen iedereen op om deze week te helpen. Jou ook! En je buurman. Vriendin. Collega. Sportclub. Zo zetten we samen laaggeletterdheid op de kaart.

In de Bibliotheek Venlo doen we dat het hele jaar. In het Taalhuis samen met onze partners, met workshops, met lezingen en cursussen. Met voorlichting en door gesprekken aan te gaan.
In de week van de Alfabetisering leggen we daar nog een schepje bovenop. Afgelopen weekend met een workshop voor onze taalvrijwilligers en een informatiemarkt voor nieuwe taalvrijwilligers. En deze week met o.a. een Letterloop (op een speelse wijze letters verzamelen in de bibliotheek en daarmee woorden vormen) en een financieel spreekuur. We ontvangen ondernemers van BS Morgen om te praten over laaggeletterdheid in het bedrijfsleven en we bieden natuurlijk met de voorleesuurtjes, digicafé, taalcafé en tabletcafé ons vaste programma aan.

Helpt u ons mee om laaggeletterdheid op de kaart te zetten? Wij vertellen u graag hoe u laaggeletterdheid in uw omgeving kunt herkennen. Of misschien kent u iemand in uw omgeving die moeite heeft met lezen en schrijven en die u wegwijs wilt maken in de bibliotheek.

U bent van harte welkom!