BredeBieb klant Albert Kiefer

Gepubliceerd op: 27 juni 2017 14:18

Maandelijks zetten wij een BredeBieb klant in het zonnetje. In juli is dat Albert Kiefer. Hij is tekenaar en grafisch vormgever. Daarnaast is hij betrokken bij de Stichting Ons Fort.

Maak je gebruik van de bibliotheek?
De laatste tijd wat minder. Ik heb hele specifieke boeken die ik lees. Vooral kennisboeken en die zijn in geen enkele bieb echt te vinden. Dat is dus niet iets dat alleen voor Venlo geldt.

Wat lees je voornamelijk?
Ik lees voornamelijk 'waar gebeurde' verhalen of biografieën. Maar de laatste tijd probeer ik toch ook wat meer fictie te lezen. Meestal probeer ik met mijn vrij analytisch ingestelde brein te achterhalen waar iets gebeurd is en dat strookt dan niet met fictie. Toch zie ik wel af en toe nu een glimp van dat fictie zelfs voor mij van waarde zou kunnen zijn :-)

Waarom is een bibliotheek belangrijk?
Bibliotheken zijn ontzettend belangrijk!!! Niet iedereen heeft de middelen om zomaar boeken te kopen. En niemand heeft echt toegang tot de immense rijkdom die zelfs een eenvoudige bibliotheek aan mensen kan bieden. Met alle ontwikkelingen op digitaal gebied blijf ik toch een rol voor bibliotheken weggelegd zien.

Je bent actief op de social media. Waarom is social media een belangrijk middel?
Social media zijn heel direct... de boodschap komt meteen aan en gaat vaak ook meteen aan de slag. Bovendien zie je dat verhalen zich daar heel snel verspreiden. Dat heeft op zich natuurlijk ook wel schaduwkanten waarvan we dagelijks legio voorbeelden zien. Maar het is inmiddels een medium dat niet meer weg te denken is uit het communicatiespectrum van de mens.

Je bent actief als tekenaar / grafisch ontwerper. Is het moeilijk om een verhaal in beelden te verwoorden?
Soms wel, soms niet. Zie het als hetzelfde als voor een schrijver die de juiste woorden probeert te vinden om iets te vertellen. Om een boodschap zo krachtig of overtuigend mogelijk over te brengen. Maar net zoals bij een schrijver op zich niet dat ene mooie zinnetje telt maar wat hij ermee wil
zeggen, zo is dat ook voor mij met beelden. Een leuk plaatje is natuurlijk mooi, maar het belangrijkste is dat je het verhaal kan overbrengen. En het is heel boeiend om daar de juiste beeldtaal bij te bedenken.

Je zet je al jaren in voor ‘Red ons Fort’. Hoe belangrijk is historie?
Ik ben al jaren gefascineerd door het fort. Red Ons Fort was in dezelfde periode actief als dat ik bezig was om voor de gemeente Venlo te onderzoeken hoe ik het fort in beeld kon brengen, visualiseren. Ik ben geen lid geweest van Red Ons Fort. Wel ben ik nu actief bij Stichting Ons Fort. Zij zetten zich nu in om het verhaal van Fort St. Michiel te vertellen en in bredere zin de verdedigingsgeschiedenis van Venlo. Daar vind ik het heel leuk om te kijken hoe ik de geschiedenis zichtbaar kan maken met tekeningen, grafisch werk en, heel leuk ook voor mij om te doen, kaartjes van vestingstad en fort maken. Die maak ik zo nauwkeurig mogelijk op basis van historische bronnen.

Hoe zie jij de toekomst voor de bibliotheek?
Ik zie de bibliotheek als een spil in het delen van kennis en cultuur. Dat kan dus heel breed zijn. Van oudsher waren boeken en geschriften het middel waarmee die kennis werd gedeeld en verspreid. Maar in een steeds digitaler wordende wereld zijn dingen aan het verschuiven. Het gedrukte boek als kennisverspreider maakt plaats voor andere vormen van distributie die sneller en meervormig hun weg tot de ontvanger (lezer) vinden. Dat is op zich niet eng maar mensen en instanties die hier mee te maken krijgen, of dat nu boekenzaken zijn of bibliotheken die
moeten kijken hoe zij hierin hun rol zien weggelegd.

Maar daarin liggen prachtige kansen voor instanties als de bieb. Je kunt heel snel maatwerk leveren voor jouw abonnees en je kunt veel extra's bieden in de vorm van digitale boeken. Ik wacht op het moment dat een biebpas ook toegang geeft tot digitale boeken. Dat heeft natuurlijk veel consekwenties en dit interview leent zich niet om daar heel diep op in te gaan. Maar ik ben ook met zulke zaken veel bezig in mijn hoofd. Het zijn zonder meer interessante tijden!

Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
Op dit moment lees ik American Gods van Neil Gaiman, Homo Deus van Yuval Noah Harari en Het Achtste Leven van Nino Haratischwilli. Heel divers en ontzettend leuk!

Foto: Peter de Ronde, Zebra Fotostudio's