BredeBieb klant Jacques-Paul Joosten

Gepubliceerd op: 1 juni 2017 11:19

Maandelijks zetten wij een BredeBieb klant in het zonnetje. In juni is dat Jacques-Paul Joosten. Hij is docent Nederlands, commercieel tekstschrijver en zanger. Kortom, een taalkunstenaar waar we graag mee in gesprek gaan.

Maak je gebruik van de bibliotheek?
Jazeker, mijn gehele gezin is lid van de bibliotheek. Mijn partner Nicole en mijn zoons Wessel (13) en Just (10) lezen ook redelijk veel. Ze krijgen en kopen ook geregeld boeken, omdat ze gelukkig inzien dat een boek een waardevol geschenk is om te krijgen, maar ook om te geven. Ze zijn met grote regelmaat te vinden in de bibliotheek om boeken uit te zoeken of om gewoon te ‘schume’ zoals ze zelf zeggen. 

Waarom is een bibliotheek belangrijk?
Nou ja, je zou bijna zeggen, wat een overbodige vraag. Ik denk dat het niet nodig is om uit te leggen dat de bibliotheek verbindt, verbreedt en verdiept. Het is volgens mij voor veel mensen een belangrijke plaats om onderlinge contacten te bevorderen door er de krant te lezen, een kopje koffie te drinken of gewoon een dagelijks praatje te maken met ‘biebgenoten’. De bibliotheek is een uitstekende ontmoetingsplaats voor jong en oud, kansrijk en kansarm, hoogopgeleid of juist niet, autochtoon of allochtoon en dus is de bibliotheek een lijmende spil voor wijk en stad. Een goed geoutilleerde bibliotheek die breed is opgezet en dus focust op een brede doelgroep, bevordert de sociale cohesie en is volgens mij van belang voor de integratie van de gemeenschap. Daarbij biedt de bibliotheek in Venlo een gezelligheid die redelijk uniek is te noemen. Natuurlijk is de bibliotheek, naast onderwijsinstellingen, belangrijk voor de ontwikkeling, educatie, kennis, cultuur en de beschaving en voor een bredere kijk op de wereld.

Wat vind je van het BredeBieb Venlo concept (meer dan alleen lenen en lezen)?
Weet je wat het volgens mij is. Ik heb het idee dat nog steeds vele Venlonaren denken dat de bibliotheek synoniem staat voor enkel en alleen lezen. Dat is natuurlijk niet (meer) waar. Ik vind dat de bibliotheek vandaag de dag in één adem genoemd dient te worden met onze culturele rijkdom en die is voor iedereen binnen handbereik. Gratis en voor niets om er maar eens een tautologie tegenaan te gooien. Onze beschaving is gebaseerd op kennis en kennis die vind je in de bibliotheek. Niet alleen maar met boeken en dus lezen en schrijven, maar ook met verdieping en verbreding. Het is ook een ontmoetingsplek met een leescafé, een servicepunt voor jongeren of juist ouderen, een architectenwinkel, een adviescentrum voor loopbaan- of juist studiebegeleiding, studentenservice en een informatie- en adviespunt. Fantastisch toch en niet meer te vergelijken met de bieb uit mijn jeugd met boekjes en een voorleesmiddag op woensdagmiddag. Daarbij weet ik als docent op College Den Hulster dat de bibliotheek vele initiatieven neemt die belangrijke raakvlakken hebben met het onderwijs. Ik ben dan ook zeer te spreken over de samenwerking tussen mijn school en de Venlose bibliotheek. Huidige of toekomstige generaties die opgroeien met onbeperkt en gratis toegang tot de bieb is dus een must voor de ontwikkeling van kind en volwassenen. Voor iedereen dus en dat is uitstekend.

Hoe belangrijk is taal voor jou?

Taal is contact! Zonder taal geen contact en dus geen contact zonder taal. De taal is de spiegel van onze ziel. Er is geen diepgaande relatie mogelijk met andere mensen zonder taal. Het is de manier om uit te leggen aan anderen wat je denkt en vooral wat je voelt door gesproken, geschreven en gezongen taal. Nou, laat ik daar nu net mijn brood mee verdienen. Ik ben docent Nederlands, commercieel tekstschrijver en zanger. Kan geen toeval zijn. Toch? In de taal is de nuance van het grootste belang en het énige moment waarop twee mensen écht goed met elkaar kunnen communiceren, is als ze de taal even goed spreken. Of even slecht. Ik probeer bij mijn leerlingen het eerste te bereiken. In woord en schrift! Toch wel héél erg belangrijk lijkt mij!  

Wat heeft jouw voorkeur, dialect of Nederlands?

Ik heb in Tilburg de opleiding Nederlands (en Engels) gedaan aan het einde van de jaren 80. Het was een geweldige tijd, maar één van de aspecten ik in Tilburg chronische miste, was mijn Venlose dialect. Vreemd he?  Ik heb jaren later op de cd ‘1975’ een tekst geschreven met de titel ‘De Tilburgse Tuinstraot’. Vele coupletten en een lang refrein, maar toch wil ik één coupletje hier opschrijven om de vraag volledig te beantwoorden;

Ik loog op mien bed
in de Tilburgse Tuinstraot….
En as ik dach
Aan de daag die nog kwaame
Dan woel ik euver d’n Heuvel
Op waeg nao michzelluf
Ik woel dich umerme
En dien taal weer ens huure
Ik woel truuk nao mien stad
Zoë dich beej michzelluf

Je bent als docent, schrijver en zanger veel bezig met taal, maar lees je ook veel?
Eerlijk? Te weinig! Uiteraard consumeer ik tienduizenden woorden per dag in woord en geschrift, maar als we het hebben over literatuur, dan loop ik flink achter. Ik ben docent aan havo- en (tweetalige-) vwo-leerlingen uit de onder- en middenbouw en lees uiteraard veel jeugd- en jongerenliteratuur om “bij te blijven”. Jacques Vriens, Carry Slee, Maren Stoffels, Lieneke Dijkzeul. Anke de Vries, Caja Cazemier, Mel Wallis de Vries, Evert Hartman en ga zo maar door. Je snapt dat ik dan amper kom aan mijn ‘eigen’ boeken. Tijdens vakanties begin ik dan steevast enthousiast aan een onmogelijke inhaalslag.   

Hoe zie jij de toekomst voor de bibliotheek?
De bieb zal deze ingeslagen weg moeten vervolgen en vele afslagen moeten creëren, anders loopt de weg dood. Het moet niet alleen een ontmoetingscentrum zijn voor mijn stadsgenoten en voor mij, maar ook een soort van infomarkt worden waar mensen worden aangemoedigd, geïnspireerd, op ideeën worden gebracht, worden ontroerd, geraakt en waar je iedere dag opnieuw wordt uitgenodigd om kennis te vergaren, te delen en te creëren. Gratis en voor niets en dat moet de overheid blijven inzien! Erg belangrijk. Ja, dan zie ik het wel zitten met de bibliotheek in Venlo.  

Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
Twee op dit moment, waarvan één kookboek. ‘Ik haal je op, ik neem je mee’ van Niccolo Ammaniti en het kookboek “Het nieuwe koken” van Donna Hay. Deze kookkunstenares verdient mijn absolute voorkeur op het gebied van kookboeken. Tja, van koken kan ik dus ook echt genieten. Wellicht leuk trouwens, om in de Bredebieb een kookstudio te beginnen. Is maar een suggestie hoor, maar maakt het allemaal breed….en
lekker. Lekker breed dus! Wellicht straks nóg een reden om te komen.

foto: fotograaf Laurens Eggen