Column: mindfull in de bieb

Gepubliceerd op: 20 november 2018 09:13

Een tijdje geleden trok deze tekst mijn aandacht. "Ken je dit? Teveel gedachten in je hoofd? Teveel afleiding bij de dingen die je doet? Verlangen naar meer innerlijke rust, maar het lukt maar niet om dat te bereiken? Beter willen slapen en overdag meer energie hebben? Meer van het leven willen genieten?"

Ehh ... jazeker! Een feest der herkenning. Hoewel, feest ... hoe dan ook; de tekst betrof een uitnodiging voor een basisworkshop mindfulness en meditatie. Ietwat sceptisch maar ook hoopvol schreef ik me in. Een beetje hulp bij het krijgen van rust in mijn volle hoofd zou ik wel kunnen gebruiken (hoezo mindful? MIND FULL bedoel je zeker?). En wat meditatie betreft: baat het niet, dan schaadt het niet, zo dacht ik. Al snel bleek het overstappen van mijn eigen drempel een goede zet geweest en ik deel het hier graag met anderen.

Als het "moment supreme" aanbreekt, zit ik nog met een hoop vragen, over kledingkeuze, basiskennis, gewenste lichamelijke conditie en dat soort dingen. Niet nodig, zo blijkt later. Meteen bij binnenkomst word ik warm welkom geheten door de workshopleider en andere groepsgenoten. Tijdens een korte introductie wordt duidelijk waarom eenieder besloten heeft om deel te nemen aan de workshop. Bijzonder eigenlijk, om persoonlijke ervaringen te delen met mensen die je eigenlijk helemaal niet kent. Iedereen is op zijn eigen manier nieuwsgierig en hoopt er iets van op te steken. Een extra fijn gevoel voor mij: voor iedereen is het (redelijk) nieuw met het hele fenomeen. Kortom: laat maar komen. Niks te verliezen immers, alleen wat zinloze spanning


De tijd die erna volgt vlíegt voorbij. Zonder ons gejaagd te voelen natuurlijk; innerlijke rust blijft tenslotte de insteek. De (gezondheids)effecten van zowel mindfulness als ook meditatie zijn inmiddels veelvuldig onderzocht en bewezen positief. Tijdens de workshop wordt dit met behulp van boeiende filmpjes, inspirerende quotes en statistieken duidelijk gemaakt. En, wat mij betreft misschien nog wel relevanter: ik krijg een veel duidelijker beeld van zowel het fenomeen meditatie als ook mindfulness (en hoe ze soms mét, maar ook zónder elkaar worden gebruikt). Ook zelf nemen we tijdens de workshop regelmatig de proef op de som en gaan we aan de slag met handige oefeningen die meteen toepasbaar zijn in het alledaagse leven. Eerlijk is eerlijk: er gaat een nieuwe wereld voor me open! Wanneer ik drie uur later naar buiten loop, merk ik dat ik een hoofd vol nieuwe informatie heb, maar tegelijkertijd óók een hoofd vol leegte. Waarbij ik van tevoren nog dacht aan zweverigheid en ontastbare, wollige informatie, heb ik nu ontdekt dat het óók prima past in onze hectische en vaak ook nuchtere westerse cultuur. Heel praktisch eigenlijk dus. Eigenlijk gun ik iedereen de ervaring die ik heb gehad en eerlijk is eerlijk: meer genieten van het leven, dat willen we allemaal, toch?

Wil je ontdekken wat mindfulness en meditatie voor jou kan betekenen? Geef je dan op voor één van de aankomende basisworkshops via onderstaande knop.