Enthousiasme alom bij de Broek voor je Boek Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 31 oktober 2019 09:19

Voorlezen uit je favoriete boek, een prentenboek van vroeger of juist iets heel anders; tijdens de Broek voor je Boek Voorleeswedstrijd kon het. Op woensdagmiddag 30 oktober puilde de Bibliotheek van Blerick, gevestigd in Modewarenhuis Berden uit. De ruimte was gezellig gevuld met kandidaten die de uitdaging wel aandurfden, en natuurlijk hun familie.

De Broek voor je Boek Voorleeswedstrijd is een samenwerking tussen de Bibliotheek Venlo en Berden. Kinderen uit Blerick en omstreken kregen deze middag de kans om te ervaren hoe het is om voor een publiek voor te lezen. Onder toeziend oog van een driekoppig jurypanel, lazen de kandidaten een passage voor uit een boek naar keuze. Voorlezen is niet persé gemakkelijk; er komen extra vaardigheden bij, die zo'n ervaring anders maken dan gewoon lezen. Het tempo, interactie met het publiek, gebruik van emotie; het zijn belangrijke aandachtspunten bij de beleving van een voorleesverhaal. 

Desalniettemin staat het plezier in lezen voorop en dat was merkbaar. Pinkeltje, Harry Potter, Dagboek van een Muts en een heus Boek zonder tekeningen kwamen allemaal voorbij. Voorgelezen met veel passie, en soms zelfs bijna uit het hoofd geleerd. Terechte trotse ouders maakten van het moment gebruik om de camera erbij te pakken. Immers: je kind met de gezonde spanning in zo'n sjieke voorleesstoel; dat is wel een foto of filmpje waard. 

De winnaars Eliza (10), Ivo (7) en Evie (10) gingen er -na behoorlijk lastig juryberaad- vandoor met een fijne Berden-waardebon. Alle kandidaten kregen bovendien een oorkonde én iets lekkers mee. Een middag om samen nog lang op terug te kijken. En waarvan we hopen dat het ervoor zorgt, dat er nog heel veel voorgelezen gaat worden!