Het Leesalarm op BS De Springbeek

Gepubliceerd op: 12 september 2023 08:58

Het afgelopen schooljaar hebben dertien groepen van zeven basisscholen uit Venlo meegedaan aan het Leesalarm van de Bibliotheek Venlo. Hierbij worden leerlingen uit de bovenbouw gestimuleerd om in zes weken tien verschillende soorten boeken te lezen, te beleven en te delen. Basisschool De Springbeek in Hout-Blerick nam met drie groepen deel en had de smaak goed te pakken. Nu het nieuwe schooljaar weer is gestart en scholen weer kunnen kiezen om deel te nemen aan deze leeswedstrijd, hebben we leerkracht Sjuul Wijnands gevraagd om haar ervaringen met het Leesalarm te delen.

‘Dit jaar sta ik voor groep 8 en doe ik zeker weer mee’, zo begint Sjuul enthousiast haar verhaal. ‘Nu ik het een keer heb meegemaakt, vorig jaar met groep 7, weet ik wat ik kan verwachten en waar ik op moet letten. Zowel de kinderen als ik moesten eerst even kijken hoe alles precies in z’n werk ging, maar al gauw was het een geliefd onderdeel van de week. Niet alleen de groep heeft met plezier meegedaan, ik eveneens!’

Verversen

Op De Springbeek is er al veel aandacht voor lezen. Zo laat Sjuul de kinderen minimaal één keer per dag vrij lezen, stond vorig schooljaar een boekenvlog en coverquiz op het programma en was het raadgedicht populair. Naast de groep van Sjuul hebben ook de parallelgroep 7 en groep 6 deelgenomen. Over elk boek beantwoorden de leerlingen wekelijks een aantal vragen, een wedstrijdelement dat zorgt voor een leuke en spannende competitie.
En hoewel geen van drie groepen tot de winnaars behoorde deed dat niks af aan het enthousiasme van de kinderen. ‘Iedere week werden op dinsdag de gescoorde punten bekend gemaakt, dus dan vroegen ze al direct om half 9 of de uitslag al online stond. Was deze er nog niet, dan werd ik vreindelijk maar toch echt dringend verzocht om de websitepagina van de bieb te verversen.

Dyslexie

Lees-mediaconsulenten van de Venlose bieb zoeken ieder jaar tien nieuwe en actuele boeken uit en stellen eveneens zelf de vragen op. Leerlingen kunnen kiezen uit verschillende genres en op De Springbeek liet Sjuul hen zelf bepalen welk boek ze wilden lezen. ‘In totaal waren het tien boeken waaraan dus tien kinderen begonnen. Al gauw zag ik dat ze elkaar stimuleerden om een bepaald boek ook te lezen en dat ze elkaar hielpen bij het beantwoorden van de vragen. Het mooie aan verschillende genres is dat er voor iedereen iets bij was. Zo koos een leerling met dyslexie het boek over Anne Frank omdat het thema haar aansprak, maar ook omdat deze versie een stripboek was. Uiteindelijk hadden we een kern van tien lezers maar heeft bijna iedereen in de groep geholpen bij het beantwoorden van de vragen.’

Verdiepen

Sjuul wil zich dit jaar nog iets meer wil verdiepen in de boeken. ‘Niet om mee te helpen met de antwoorden, dat moeten ze echt zelf doen. Maar ik merkte bijvoorbeeld dat De Tunnel van Anna Woltz - een C-boek - best moeilijk was. Zo’n boek kan ik dan bijvoorbeeld beter voorlezen in de groep. En ook de antwoorden over de gedichtenbundel hebben we met de hele groep opgepakt.’ Voor Sjuul is zowel de samenwerking met de lees-mediaconsulent van de bieb – bij De Springbeek is dit Suzanne Joosten – als leescoördinator Margareth van toegevoegde waarde. ‘Het is bijvoorbeeld fijn om niet zelf uren het internet af te struinen op zoek naar geschikte vormen van leesbevordering. Zelf probeer ik ook boeken te lezen die ik mijn leerlingen weer kan aanraden en ik merk bovendien dat afwisseling belangrijk is, bijvoorbeeld op een andere plek lezen of in een andere samenstelling van een groepje. Het Leesalarm kan ik iedere school aanraden. Het kost weinig tijd en voorbereiding en werpt al heel snel vruchten af. Zoals gezegd, dit jaar is De Springbeek weer van de partij!