BoekStartcoach gaat aan de slag

Gepubliceerd op: 24 januari 2019 14:19

Een topstart van Venlo Voorleesstad 2019 want dat betekent óók het startsein voor de BoekStartcoach. Onze collega Anouk Vercoulen gaat aan de slag met advies en begeleiding van ouders van heel jonge kinderen. Om te beginnen op het consultatiebureau in Tegelen en bij een aantal kinderdagverblijven, waar ook de medewerkers worden gecoacht.

Anouk zal de ouders van de baby's en peuters vooral laten zien hoe leuk en belangrijk voorlezen is en hoe je dit kunt doen. Ook als ouders zelf moeite hebben met lezen kun je toch aan de hand van de plaatjes in boekjes je kindje 'voorlezen'. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en geeft kinderen de benodigde bagage om straks goed te kunnen starten op school. Voorleesmomenten zijn bovendien fijn en gezellig, momenten om te koesteren.

De BoekStartcoach is door de Bibliotheek Venlo opgezet in samenwerking met de gemeente Venlo, JGZ/GGD en Spring Kinderopvang. Wethouder Frans Schatorjé benadrukte bij de opening van het project hoe belangrijk dit soort initiatieven is voor Venlo. Het aantal laaggeletterden ligt procentueel gezien immers een stuk boven het landelijk gemiddelde. Een taalarme omgeving wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven en de consequenties zijn groot, zoals werkeloosheid, armoede en gebrek aan sociale contacten. De wethouder las bij peuterspeelzaal Baloe voor uit het Prentenboek van het jaar 'Een huis voor Harry'. 

Het project BoekStartcoach wordt de komende drie jaar over heel Venlo uitgerold.