Duitsland-Niederlande Huis

Wonen in de grensstreek | met en van elkaar leren

Duitsland en Nederland zijn elkaars buren en kennen voor een groot deel een gezamenlijke geschiedenis, cultuur en taal. Ook werken ze samen op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid.
Daarom is de Bibliotheek Venlo in november 2020 gestart met het project Duitsland-Niederlande-Huis. Dit project loopt tot eind 2021. Regelmatig besteden we aandacht aan wat beide buurlanden bindt door middel van lezingen, activiteiten, uitwisseling en samenwerking. Activiteiten vallen onder de thema's cultureel erfgoed, kunst en cultuur, onderwijs, taal/literatuur en werk. Ook gaan de grensgemeenten Krefeld en Venlo tijdens een aantal bijeenkomsten met elkaar in gesprek.

Nieuwe ontmoetingen: 18 en 25 januari


Biebcast l Cross Border studying and Entrepeneurship

Lotte gaat in gesprek met Janet Antonissen (Fontys) over het Euregio Campus Knowledge Region Project (what's in a name). Met studenten Maurice Schaffeld en Britt van Berkel komt studeren over de grens én ondernemerschap aan bod, en van Jan-Niclas Müller krijgen we advies hoe je van een goed idee een concreet businessplan maakt.

Naar de Biebcast

Healthy Building Network | Euregio RMN

Dit is het Healthy Building Network (HBN)

Gratis cursusaanbod | Goethe-Institut Niederlande

Gratis Duits oefenen

Digitale boeken lenen – Onleihe

Duits oefenen

Het Goethe-Institut heeft een uitgebreid digitaal aanbod ontwikkeld waarmee je gratis online Duits kunt leren en ervan verzekerd kunt zijn dat alles wat je leert correct is.
Of je nu in de “Deutschtrainer”wilt snuffelen aan de taal, met “Deutsch am Arbeitsplatz” jouw taalvaardigheid voor jouw werk wilt uitbreiden of met “Goetheinstut.Deutsch” op TikTok en Instagram leuke Duitse leertips voor tussendoor wilt krijgen – hier vind je het passende aanbod voor jouw taalniveau en leerbehoefte. 

Onleihe: digitaal lezen in de Duitse taal

Onleihe is de digitale bibliotheek van het Goethe-Institut. Op dit moment kun je 23.000 Duitstalige eBooks, luisterboeken, materiaal voor studenten Duits, tijdschriften en kranten downloaden en online films bekijken. Dit geldt voor iedereen met een vaste woonplaats buiten Duitsland (de computer herkent het IP-adres).
Na aanmelding en activering van het aanbod kun je Onleihe op jouw pc, laptop of mobiel via de Onleihe-app (Android en iOS) gebruiken, waar en wanneer je maar wilt. 


Lezing | online terugkijkenDit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de gemeente Venlo