Gemeente Venlo geeft 'Kikker' kado aan Venlose Basisscholen

Gepubliceerd op: 27 maart 2019 14:33

Alle leerlingen van groep 1 en 2 op de Venlose basisscholen krijgen in april een mooi boek cadeau. De leesbevorderingscampagne ‘Geef een (prenten) boek cadeau’ wil alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. De Bibliotheek Venlo en de Gemeente Venlo maken deze actie samen mogelijk.

Dit jaar is gekozen voor het bekroonde boek ‘Kikker is Kikker’ van Max Velthuijs. De Bibliotheek heeft bij dit prentenboek een document ontwikkeld met ideeën en materiaal voor activiteiten in de klas om het prentenboek tot leven te brengen. Ook bezoeken leesconsulenten de basisscholen om het nut en plezier van lezen te stimuleren. Het initiatief, waarmee ouders en kinderen bewust worden hoe belangrijk, leerzaam en leuk (voor)lezen is, past helemaal bij Venlo Voorleesstad 2019. 

De actie maakt bovendien onderdeel uit van de aanpak tegen laaggeletterdheid, waarvoor de Gemeente Venlo en de Bibliotheek zich inzetten. Wethouder Frans Schatorjé (Onderwijs) ondersteunt de actie dan ook volledig: “Taalontwikkeling bij jonge leerlingen is ontzettend belangrijk. Door kinderen al op jonge leeftijd voor te lezen, wordt niet alleen hun eigen leesplezier vergroot, maar boeken ze ook sneller voortgang in hun algemene ontwikkeling.”

Over het boek:

Kikker zit niet lekker in zijn vel. Onzeker als hij is, ziet hij dat zijn vrienden Eend, Haas en Varkentje veel sneller, sterker of beter zijn dan hij. Totdat juist díe vrienden hem ervan weten te overtuigen dat ze van hem houden, júist omdat hij Kikker is. Schrijver Max Velthuijs slaagt erin de gevoelens van Kikker op een treffende en subtiele, herkenbare manier te verwoorden. Het boek is bekroond met een Gouden Penseel in 1997 en is het leukst voor kinderen vanaf ca. 4 jaar. 

Foto: © Stichting Max Velthuijs, licensed by Uitgeverij Leopold/Amsterdam