Opnieuw inloggen bij de Bibliotheek

Heb jij een servicebericht over een nieuw inlogsysteem ontvangen? Dan vragen we jou om eenmalig opnieuw in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. Dat kan via de mobiele app of via de inlogknop op deze website. Gebruik je gebruikersnaam en wachtwoord zoals altijd. Ben je jouw wachtwoord vergeten of lukt het inloggen niet? Ga dan naar bibliotheek.nl/hulp-bij-inloggen. Je kunt hier onder andere een nieuw wachtwoord instellen.
Heb je andere vragen of hulp nodig? Bel ons gerust op 077-351 24 46 of stuur een mailtje naar info@bibliotheekvenlo.nl. We helpen je graag.

 

Taalvragers: Omroep Venlo en Taalhuis Venlo presenteren serie rondom laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 25 mei 2022 10:50

TV-serie Taalvragers

Niet goed Nederlands kunnen lezen en schrijven. Voor Nasser uit Syrië en Sandra uit Brazilië is dat de dagelijkse realiteit. Zij leren in een nieuw land een nieuwe taal. Maar ook Jan, geboren en getogen in Venlo, kon tot op hoge leeftijd alleen zijn eigen naam schrijven. In de gemeente Venlo is ruim 1 op de 5 mensen laaggeletterd. Een schrikbarend hoog getal, want niet goed kunnen lezen en schrijven betekent in veel gevallen ook dat digitale vaardigheden ontbreken.

Deze grote groep mensen in onze gemeente verdient aandacht én ondersteuning. In de zesdelige serie Taalvragers van Omroep Venlo geproduceerd door Beeldwerk.TV en in samenwerking met Taalhuis Venlo, zien we wat laaggeletterdheid in het dagelijks leven betekent voor zowel mensen met een Nederlandse- als een immigratie-achtergrond. Het zijn ontroerend krachtige portretten geworden die ingaan op de achtergrond van de taalvragers, hun wensen en dromen om zo goed mogelijk deel uit te kunnen maken van de Nederlandse samenleving en de wijze waarop het Taalhuis hierbij ondersteunt.

Verhalen delen
Laaggeletterd zijn betekent in veel gevallen immers dat je buiten de maatschappij staat. Lezen en schrijven, online actief zijn, het is niet meer weg te denken uit ons dagelijks functioneren. Zelf je bankzaken kunnen regelen, iets opzoeken via google, je kinderen helpen met huiswerk of hen een verhaal voorlezen. Het is zo vanzelfsprekend en tegelijkertijd ondenkbaar voor bijna 23% van de inwoners van onze gemeente. Omroep Venlo is in samenwerking met Taalhuis Venlo op zoek gegaan naar laaggeletterden in onze gemeente die werk hebben gemaakt van hun taalvraag.
 

Buren en collega’s
Met financiële ondersteuning van de Provincie Limburg is zo een serie ontstaan die laaggeletterdheid een gezicht geeft. De taalvragers in deze serie zijn de wegbereiders voor een grote groep mensen die dit zelf nog niet kan of durft te doen. Het zijn mensen die hebben geleerd om te verbergen dat ze niet goed kunnen lezen of niet weten hoe een computer werkt. Het zijn onze buren en sportmaatjes, collega’s en ouders op het schoolplein. In de serie komen naast de taalvragers zelf, partners van het Taalhuis en taalvrijwilligers aan het woord, die vertellen hoe en waar taalvragers terechtkunnen.
De serie start donderdag 26 mei bij Omroep Venlo om 17.30 uur en wordt vervolgens in de avondcarrousel meegenomen met een herhaling op zaterdag. Op de zaterdagen wordt aansluitend een NOS-Journaal uitgezonden dat specifiek voor laaggeletterden is samengesteld.
 

Bekijk hier de eerste aflevering