Het Raadsel van Limburg

Aflevering 1, Mergel

In de eerste aflevering begint Daan Doesborgh zijn zoektocht bij wat er al heel lang is: de geologische bodem van Limburg, de dieren en planten die daarop leven, en het historisch erfgoed. Want ieders identiteit begint met de verhalen die daar de basis van vormen.

Met: Birgit Dukers, Michel Lemaire, Bart Maes, Walther Odekerken,
Barbara Sprengers, Edmond Staal en Hessel Woolderink.
Muziek door Tren van Enckevort.

Bekijk Hessels geologische kaart van de Maas hier.

Aflevering 2, Plat

In de tweede aflevering gaat Daan Doesborgh van de Limburgse heuvels over op het Limburgs plat, en verkent hij de hoge pieken en diepe dalen van deze fascinerende taal. En er is ook aandacht voor Limburgse literatuur, met voorbeelden van de twaalfde eeuw tot 2012.

Met: Ger Bertholet, Frans Budé, Leonie Cornips, Joske Piepers, Frans Pollux, Thomas Vaessens en Nyk de Vries.
Muziek door Tren van Enckevort.

De website van Joske Piepers is www.joskepiepers.nl.

Aflevering 3, Ziel

In de derde aflevering van Het Raadsel van Limburg werpt Daan Doesborgh een blik op de maatschappij en de Limburgse identiteit. In Limburg heerst een sterk wij-gevoel, maar wie zijn die wij dan, en wie vallen erbuiten? En wat is de rol van kerk en politiek in de Limburgse samenleving?

Met: Ger Bertholet, Zakaria Bouders, Theo Bovens, Leonie Cornips, John Dautzenberg, Soumia Elhetab, Merve Karaman, Edmond Staal, Lotte Thissen en Marc Vervuurt. 
Muziek door Tren van Enckevort.

Aflevering 4, Vertel

In de laatste aflevering van Het Raadsel van Limburg is het feest: lekker eten en drinken, muziek en genieten van het leven. Is dat typisch Limburgs? En wat is nou uiteindelijk dat Raadsel van Limburg?

Met: Sef Derkx, Jan Dibbets, Tren van Enckevort, Toon Heezemans, Mathieu Hulst, Michel Lemaire, Michelle Meens en Frank Steijns.
Muziek door Tren van Enckevort en Frank Steijns.

Hier de video van het geweldige platform Watbleef waarin ik de Grameer luid.

En kijk hier naar Rowwen Hèze met het Metropole Orkest.

Het Raadsel van Limburg wordt ondersteund door:

Over de Podcast

Sinds 28 mei te beluisteren: Het Raadsel van Limburg. In deze vierdelige podcast gaat Daan Doesborgh op zoek naar de essentie van Limburg. Wat is nu eigenlijk typisch Limburgs, en wat vind je hier, maar nergens anders?

Het Raadsel van Limburg wordt gemaakt door Daan Doesborgh en de
Bibliotheek Venlo. De muziek is van Tren van Enckevort en het logo werd ontworpen door Studio Done.

Deze podcast wordt financieel ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Aflevering 2, 3 en 4 verschijnen op 11 juni, 25 juni en 9 juli.

Over Daan Doesborgh

Daan Doesborgh (Steyl, 1988) is Limburger, schrijver, presentator en podcastmaker. In 2010 werd hij Nederlands kampioen poetry slam, en van 2009 tot 2013 was hij stadsdichter van Venlo.

Sinds 2017 maakt hij in samenwerking met de SLAA de maandelijkse Poëziepodcast, die inmiddels al bijna 60.000 keer werd beluisterd. Daarnaast maakte hij in 2020 samen met Johan Kuiper en Stefanie Liebreks de podcast De Mulisch-tapes, over leven en werk van Harry Mulisch, en voor het Regionaal Archief Tilburg maakt hij de podcast Sjef, over een oorlogsdagboek uit Oisterwijk. In 2020 verscheen zijn vertaling van Ted Hughes’ dichtbundel Kraai, die zeer lovende kritieken kreeg.  

Het Raadsel van Limburg in het nieuws